Online TV
НовиниЗдоров'яЩо можна давати їсти дітям в укритті - офіційні...

Що можна давати їсти дітям в укритті – офіційні норми

Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення і відпочинку, спрямовані на підвищення якості та безпечності харчування дітей (8 жовтня 2025 року). Повідомляють в Обласному Управлінні Держспоживслужби.

Заклади освіти можуть організовувати буфетні зони або доставку гарячої та охолодженої продукції у захисні споруди, при цьому дозволено використання одноразового посуду та мобільного обладнання — мармітів, термобоксів, портативних холодильників. Мінімальний інтервал між прийомами їжі має становити не менше 4 годин.

Уряд також визначив, що під час перебування в укриттях протягом періоду, що унеможливлює дотримання встановленого інтервалу між прийомами їжі, норми споживання основних груп харчових продуктів для здобувачів освіти/дітей і меню, як виняток, можуть не дотримуватися у повному обсязі.

Якщо ж перебування в укритті триває понад 4 години з моменту попереднього прийому їжі, дозволяється гаряче харчування замінити готовими харчовими продуктами.

Для школярів це можуть бути страви, напої та вироби з асортименту буфету (відповідно до 9 і 10 додатків Санітарного регламенту), а можуть бути й інші продукти/страви промислового виробництва відповідно до рекомендованого переліку та норм споживання харчових продуктів здобувачами освіти/дітьми, педагогічним та іншим персоналом закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку  у разі їх перебування на об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту. Відповідно до 16 додатку постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм і Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»).

Тож відтепер, для харчування учнів/дітей в укриттях дозволено використовувати:

  • воду у герметично закритих великих бутлях та/або пляшках різної ємності;
  • пастеризований або стерилізований 100% фруктовий сік;
  • галетне печиво та хлібці;
  • готові до вживання м’ясні, рибні та комбіновані м’ясо-овочеві консерви;
  • консервовану кашу з м’ясом;
  • консервовані овочі;
  • консервовані бобові;
  • консервовані фрукти;
  • суп ліофілізований або сублімований;
  • білкові або фруктові батончики;
  • сухі пластівці або гранола;
  • сушені фрукти у порційних упаковках;
  • горіхи та насіння у порційних упаковках;
  • порційні мед або джем;
  • чай пакетований.

Варто звернути увагу, що цей перелік і норми поширюються не лише на здобувачів освіти/дітей, а й на працівників закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. Забезпечення їх харчуванням відбувається:

  • за власні кошти;
  • за рахунок місцевого бюджету (якщо засновником буде прийнято відповідне рішення);
  • за кошти інших джерел, не заборонених законодавством.

Варто зазначити, що ці зміни дозволяють забезпечити харчування навіть у локальних сховищах або підвальних приміщеннях шкіл під час повітряних тривог чи надзвичайних ситуацій.

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.

У Черкасах депутати проголосували за надання назви скверу та алеї

Міські депутати Черкас надали назви скверу та алеї, які раніше їх не мали. Повідомляє міська рада. Сквер на бульварі Шевченка,...

Юний танцюрист із Чигиринщини став дворазовим чемпіоном України

Кубок України зі спортивних танців, який зібрав найкращих танцівників країни, відбувся у Львові на початку листопада. Черкаську область на змаганнях...

Цікаве:

Коли найкраще садити часник і цибулю: сприятливі дні в листопаді

У листопаді часник і цибулю на зиму найкраще садити в першій половині місяця....

Friskies для собак — вибираємо корм, виходячи з потреб собаки. Поради ветеринара

Щоденний корм, який ми пропонуємо своїм улюбленцям, має складатися...

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас