Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення і відпочинку, спрямовані на підвищення якості та безпечності харчування дітей (8 жовтня 2025 року). Повідомляють в Обласному Управлінні Держспоживслужби.
Заклади освіти можуть організовувати буфетні зони або доставку гарячої та охолодженої продукції у захисні споруди, при цьому дозволено використання одноразового посуду та мобільного обладнання — мармітів, термобоксів, портативних холодильників. Мінімальний інтервал між прийомами їжі має становити не менше 4 годин.
Уряд також визначив, що під час перебування в укриттях протягом періоду, що унеможливлює дотримання встановленого інтервалу між прийомами їжі, норми споживання основних груп харчових продуктів для здобувачів освіти/дітей і меню, як виняток, можуть не дотримуватися у повному обсязі.
Якщо ж перебування в укритті триває понад 4 години з моменту попереднього прийому їжі, дозволяється гаряче харчування замінити готовими харчовими продуктами.
Для школярів це можуть бути страви, напої та вироби з асортименту буфету (відповідно до 9 і 10 додатків Санітарного регламенту), а можуть бути й інші продукти/страви промислового виробництва відповідно до рекомендованого переліку та норм споживання харчових продуктів здобувачами освіти/дітьми, педагогічним та іншим персоналом закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку у разі їх перебування на об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту. Відповідно до 16 додатку постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм і Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»).
Тож відтепер, для харчування учнів/дітей в укриттях дозволено використовувати:
- воду у герметично закритих великих бутлях та/або пляшках різної ємності;
- пастеризований або стерилізований 100% фруктовий сік;
- галетне печиво та хлібці;
- готові до вживання м’ясні, рибні та комбіновані м’ясо-овочеві консерви;
- консервовану кашу з м’ясом;
- консервовані овочі;
- консервовані бобові;
- консервовані фрукти;
- суп ліофілізований або сублімований;
- білкові або фруктові батончики;
- сухі пластівці або гранола;
- сушені фрукти у порційних упаковках;
- горіхи та насіння у порційних упаковках;
- порційні мед або джем;
- чай пакетований.
Варто звернути увагу, що цей перелік і норми поширюються не лише на здобувачів освіти/дітей, а й на працівників закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. Забезпечення їх харчуванням відбувається:
- за власні кошти;
- за рахунок місцевого бюджету (якщо засновником буде прийнято відповідне рішення);
- за кошти інших джерел, не заборонених законодавством.
Варто зазначити, що ці зміни дозволяють забезпечити харчування навіть у локальних сховищах або підвальних приміщеннях шкіл під час повітряних тривог чи надзвичайних ситуацій.

