Online TV
НовиниЗдоров'яЯк харчуватися у спеку - поради черкаських фахівців

Як харчуватися у спеку – поради черкаських фахівців

Літній період — час не лише рясного врожаю, соковитих фруктів і овочів, але й підвищеного ризику харчових отруєнь. Високі температури сприяють швидкому псуванню продуктів, тому важливо дотримуватися правил зберігання і споживання їжі. Слід бути уважним до того, що споживаєте. Про це пишуть на сайті Черкаського ОЦКПХ.

Зберігання продуктів у спеку

Овочі та фрукти

Зберігання: більшість овочів і фруктів найкраще зберігати в прохолодному темному місці або в холодильнику (4–7 °C). Термін придатності:

  • Огірки, помідори, кабачки — до 3–5 днів.
  • Ягоди — 1–2 дні.
  • Яблука, груші — до тижня.
  • Порада: мити перед вживанням, а не перед зберіганням — волога сприяє гниттю.

Молочні продукти

Температура зберігання: 0–4 °C. Термін придатності після відкриття:

  • Молоко — 2–3 дні.
  • Кефір, йогурт — 3–5 днів.
  • Твердий сир — до 10 днів.
  • Порада: звертайте увагу на дату виготовлення та запах.

М’ясо та риба

  • Свіже м’ясо: зберігати не більше 1–2 днів у холодильнику.
  • Риба: вжити в день купівлі або заморозити.
  • Готові страви: не зберігати понад 24 години.

Як уникнути харчових отруєнь

  1. Не залишайте продукти на сонці або в машині.
  2. Використовуйте сумки-холодильники під час транспортування.
  3. Мийте руки та продукти перед приготуванням.
  4. Термічна обробка: особливо для м’яса, риби, яєць.
  5. Уникайте майонезних салатів і страв з сирими яйцями в спеку.

Здорова альтернатива для спекотних днів

  1. Овочеві салати з олією або йогуртом замість майонезу. Овочі можна вживати в будь-якому апетитному для вас вигляді: сирими, вареними, тушкованими, запеченими, у вигляді окрошки та салатів.
  2. Фрукти та ягоди як натуральні десерти. Найкраще їсти фрукти в першій половині дня – так вони краще засвоюються.
  3. Кисломолочні продукти (кефір, ряжанка, йогурт)— у спеку не тільки відмінно втамовують голод та спрагу, але і забезпечують організм корисними мікроелементами та є джерелом пробіотиків.
  4. Чиста вода або охолоджені трав’яні чаї — найкращі напої. Щоб уникнути зневоднення, потрібно вживати більше рідини. Доросла людина має споживати більше 2-х літрів (або 6-8 склянок) води на день. Краще відмовитись від газованих напоїв і алкоголю, адже вони призводять до зневоднення.
  5. Споживайте менше жирного, смаженого і копченостей — влітку організму складніше перетравлювати цю їжу за спекотної погоди. Надавайте перевагу свіжим салатам, гаспачо, холодним супам і стравам на грилі. Також експериментуйте зі свіжими травами та спеціями, які додадуть стравам смаку.
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.

Скарлатина у дітей взимку: що фіксують медики Черкащини

Скарлатина у дітей традиційно активізується в осінньо-зимовий період, коли зростає кількість респіраторних інфекцій і діти більше часу проводять у...

Поліція охорони Черкащини нагадує про пожежну безпеку під час новорічних свят

Поліція охорони Черкащини застерігає: напередодні новорічних свят кількість побутових пожеж традиційно зростає. Святкова атмосфера, яскраві гірлянди та електроприлади створюють...

Цікаве:

Прості поради черкащанам, що врятують ваші кімнатні рослини

Зима відчутно змінює умови в наших домівках, і це...

П’ять сортів картоплі, що “провалили” сезон-2025 у центральних областях: результати дегустації

Не всі сорти картоплі демонструють гарну врожайність, багато з...

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

Підключення до трансляції ВІККА...
Перевірка доступності потоку

Трансляція недоступна

Наразі пряма трансляція не ведеться. Спробуйте пізніше.

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x