Сезон кавунів розпочався. Більшість баштанних сортів дозріває наприкінці серпня, тож нині є ризик купити ягоду з нітратами. Баштанні, вирощені на міндобривах, швидко псуються, їх важко зберігати навіть у холодильнику. Вони починають гнити та вкриватися слизом. Як вибрати смачні та стиглі кавуни – дивіться у сюжеті далі.
У народі жартують: кавун вибирають так само ретельно, як і дружину. Щоб убезпечити черкасців від неякісних смугастих ягід, міські санепідеміологи щотижня перевіряють баштанні на вміст нітратів.
Віталій Жаврик, в. о. завідувача відділення гігієни харчування міської СЕС: «Щотижня, згідно з планом, виділяють автотранспорт, фахівець об’їжджає оці точки, де реалізують баштанні культури, і відправляє в лабораторії міської СЕС».
Допустимий вміст нітратів у кавунах – 60 міліграм на кілограм. У перевірених зразках ці показники були вдвічі нижчі. У динях же може бути нітратів до 90 мг/кг. Проте їхня кількість у перевірених жовтобоких у два з половиною рази вища за норму. Якщо вміст нітратів у баштанних перевищує дозволену норму, то таку партію необхідно утилізувати. Як варіант – віддати до зоопарку.
Цього сезону до міської СЕС надійшло дві скарги про отруєння кавунами. Аби не стати жертвою отруєння, все більше покупців вимагають у продавців кавунів та динь сертифікати якості.
Олена, продавчиня: «Те постоянные клиенты, которые у нас брали,