Новини на ВІККАВіККА-новиниЧи хліб молотиться, а ціни колотяться

Чи хліб молотиться, а ціни колотяться

-

- Advertisment -

Як не гречка, так борошно. Щодня українцям підкладають нову продовольчу «свиню». Із полиць супермаркетів і магазинів тепер зникає борошно. Продають теж не більша пакунка в руки. Владці називають таку ситуацію штучним ажіотажем. Та закликають не піддаватися паніці. Як довго їстимемо хліб за старими цінами – знає Ольга Скорик.

Після гречаної халепи в Україні настала борошняна. В облдержадміністрації поспішають заспокоїти: паніка штучна, хоча й не безпідставна.
Василь Корнієнко, заступник голови Черкаської ОДА: «З борошном ситуація інша. Різко пішла ціна на зерно на світовому ринку – 364 долари. І зернотрейдери такі, як Вадатурський, заявив зараз ціну 1900, потім – 2000, зараз уже 2150. Він скупляє це продовольче зерно».
Дорожчає зерно – дорожчає борошно. Відтак під загрозою опинився стратегічний продукт – хліб. У собівартості паляниці майже 60% залежить від ціни на борошно. Проте черкащани не в найгіршому становищі, запевняє головний аграрій області, подекуди в Україні ціни на хлібобулочні вироби ще вищі.
Василь Корнієнко, заступник голови Черкаської ОДА: «3,66 – це Україна, а це всі області, що нижче пішли, – це більша ціна, ніж середня по Україні. От Черкаська область – 3,59 грн. Така ціна на сорти масового вжитку, які моніторить інспекція з контролю за цінами».

Хліб житньо-пшеничний, так званий чорний, на Черкащині на 3 копійки дешевше, ніж в середньому в державі. А хліб вищого ґатунку – білий – на цілих п’ять. Та скільки протримається така ціна – ніхто прогнозувати не береться. Утім, Василь Корнієнко запевняє, що запаси резервного фонду вже розблоковані і зерно на борошно для підприємств-виробників хліба постачатимуть за фіксованою ціною та вдосталь. У заявці до Аграрного фонду Черкащина прописала й борошно для реалізації в торговій мережі.
Василь Корнієнко, заступник голови Черкаської ОДА: «Ціна буде на борошно не більша 3 грн. за кг, щоб ви знали. Це та, що буде відпускна. Ми дали заявку на борошно для реалізації в мережі».
Точно не здорожчає, говорять в облдержадміністрації, так званий соціальний хліб. Ціну на нього владці обіцяють втримати.
Олена Татаринова, голова правління ВАТ «Черкасихліб»: «Я вам скажу, що не кожен хоче брати соціальний хліб. Чому ми зробили чорний хліб із вищим ґатунком? Бо почала падати реалізація. У нас росте реалізація батона, хліба гірчичного. По Україні він славиться. Хліб достатньо дорогий».
Хто з підприємців спекулюватиме – того обіцяє карати інспекція з контролю за цінами. Інспектори вже оштрафували таких суб’єктів господарювання на майже 80 тисяч гривень.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаський виконком проголосував за нові назви проїздів та перейменування вулиці

Члени виконавчого комітету Черкаської міської ради проголосували за найменування проїздів, вулиць та перейменування вулиці Нової та провулку Тобілевича у...

Перетвори російську макулатуру в зброю: черкащан запрошують долучатися до акції

Акцію зі збору російських книжок оголосило ГО «Культура Черкаси». Зібрані книги здадуть на макулатуру, щоб виручені гроші адресувати на...

Цікаве:

Відмінності між iPhone 12 Pro та iPhone 13

Постійна еволюція ринку смартфонів виділяє дві перлини серед флагманських...

З іграшками і малюнками у Черкасах вшанували пам’ять загиблих дітей внаслідок російської агресії

Департамент соціальної політики спільно з соціальними установами провели акцію...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x