НовиниЧеркащинаМетеорологи б’ють на сполох: вода у Дніпрі біля Черкас...

Метеорологи б’ють на сполох: вода у Дніпрі біля Черкас забруднена

-

- Advertisment -

За 4 квартал 2020 року на акваторії Кременчуцького водосховища фахівцями спеціалізованої акредитованої лабораторії в районі м. Черкаси відібрано 24 проби води, в яких було визначено понад 700 інградієнтів.

Про це повідомляє пресслужба Черкаського обласного гідрометцентру.

Проби відбирались у трьох місцях (створах) по двом горизонтам – близько поверхні води та на глибині. І як показали результати досліджень, середньоквартальний вміст більшості визначаємих показників, а їх більше 30, не перевищував гранично – допустиму концентрацію.

У створі вище Черкас середньоквартальні концентрації перевищують ГДК з хрому шестивалентного у 4,0 рази, фенолу – у 3,0 рази, азоту нітритному – у 1,1 рази; залізу загальному – у 1,3 рази, міді – у 6,5 раз, цинку – у 4,4 рази, марганцю – у 9,2 рази.

У створі в межах міста, що в районі вантажного порту – середньоквартальні концентрації вище ГДК відмічені з хрому шестивалентного та фенолів на рівні 6,0 ГДК, азоту нітритному на рівні 1,8 ГДК.

У створі 6 км нижче міста, 0,5 км нижче скиду стічних вод ПАТ «Азот» – середньоквартальні концентрації вище ГДК: з хрому шестивалентного – 7,0 ГДК, фенолів – 5,0 ГДК, азоту нітритному – 1,9 ГДК, міді – 9,0 ГДК, цинку – 3,6 ГДК, марганцю – 5,3 ГДК. Також був зафіксований випадок високого забруднення поверхневої води сполуками мангану – концентрації перевищували ГДК у 12,2 рази.

Вчені національної академії наук України вважають, що Дніпру загрожує екологічна катастрофа. Через те, що швидкість течії знижена, природні властивості самоочищення річки порушені. На мілководді йде активне розмноження синьо-зелених водоростей. Вони гниють, поглинаючи з води кисень і за прогнозами, перетворять Дніпро на мляву пустелю впродовж найближчих 300 років (член-кореспондент НАН України Аркадій Шапар, червень 2016 року).

Через недбале ставлення до цієї водної артерії державного значення, через велику кількість забруднених стічних вод – Дніпро знаходиться на грані екологічної катастрофи. Всі отруйні речовини, що знаходяться у воді, по харчових ланцюгах поширюються у довкіллі і потрапляють в організм людини.

Тому метеорологи закликають кожного, хто відпочиває біля річки не засмічувати береги водойми та сам Дніпро, дбати про його чистоту.

Як повідомляв сайт vikka.ua, на Черкащині прогнозують похолодання.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Квітень 2024: рекордне тепло та несподівані зміни в погоді на Черкащині

Квітень 2024 року став найтеплішим місяцем за останні три десятиріччя, перевищивши кліматичну норму на 3º. Про це повідомляє на...

У Черкасах попрощалися з 29-річним навідником

Черкасці провели в останню путь старшого солдата Артема Гензерського. Воїну було 29 років. Про це повідомляє міський голова Черкас...

Цікаве:

Акумуляторні пилососи: змініть свої звичні поняття про прибирання

Не секрет, що у сучасному світі найважливішим ресурсом є...

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x