Online TV
НовиниЧеркащинаХлібці з кропиви і лободи: майстриня з Черкащини відроджує...

Хлібці з кропиви і лободи: майстриня з Черкащини відроджує забуті старовинні рецепти (Фото)

- Advertisment -

Хлібці з лободи, кропиви і материнки – все це не казкові страви, а цілком реальні, до того ж неймовірно корисні продукти, які виробляє майстриня з Холодноярщини Ася Счасливцева.

Рецепти цих дивовижних продуктів теж непрості – мають прадавнє коріння, розповіла вона виданню "SEEDS" під час невеликого інтерв’ю.

Ви виготовляєте чимало корисних продуктів далеко не перший рік, з чого ж все починалося і коли?

З самого початку це було просто хобі. Солодощі я робила виключно для друзів і знайомих і просто розповідала в соцмережах про здорове харчування. Потім мені стали писати, просити, замовляти.

Ось уже два роки я виготовляю і сушені хлібці з корисними травами, і мармелад, та інші смаколики. Розглядаю можливість поставити всі виробництво на комерційну основу.

Першими моїми "ластівками" стали фрукти в шоколаді, їх я роблю за старовинними секретним рецептами. Зараз цей товар тимчасово не виготовляється – спека. Фрукти в шоколаді – товар сезонний.

Найцікавіше, спочатку у мене взагалі не було ідеї виготовляти будь-які крафтові продукти. У чому полягала моя ідея: розповідати людям про правильне життя в гармонії з природою, від якої ми всі дуже сильно відірвалися. Водночас мені хотілося робити реформи на селі. Я бачила, як живуть польські села, і подумала, що у нас це теж можливо.

За освітою я взагалі бухгалтер. Але в 2014 році мені довелося виїхати з Краматорська. Тоді то і почалися серйозні зміни в моєму житті. Я поїхала в Польщу. Там я освоїла нову спеціальність, вчилася на журналістському факультеті. Однак мій напрямок більше був пов’язаний з культурологією. Я організовувала різні заходи в сільській місцевості і побачила, наскільки поляки люблять свою культуру, традиції. Мені захотілося розвивати і популяризувати, але вже не Польщу, а Україну.

Ви повернулися до рідного міста?

До Краматорська я не повернулася – вирішила жити більше на природі. Ми з чоловіком знайшли в інтернеті екопоселення і переїхали туди. Ми планували навчитися новому досвіду, і цей етап мого життя дав дуже корисне для мене знайомство.

Доля звела мене з бабусею, яка була спадковою травницею. Ми завжди вважаємо, що травами лікуються. Нічого схожого, трави – це раціон харчування, який в Україні був здавна.

Зараз я популяризую саме цей напрямок, що ми можемо мати поруч з собою самі того не підозрюючи, величезний раціон з неймовірною кількістю трав, вітамінів і мінералів, які є їстівними. Цей досвід я і застосовую зараз в своїй продукції.

Що саме виготовляєте за давніми корисними рецептами?

Є хлібці з пророщеного насіння соняшника або льону з додаванням трав: листя молодої лободи, кропиви, материнки. Але я їх не печу. Це сушені хлібці. Я поєднала наш древній травний раціон і сучасну технологію. Їх можна сміливо назвати сучасним словом "снек". Такі хлібці часто беруть мами для своїх діток, купують спортсмени.

Зараз мало хто використовує такі рецепти – це давно забуте старе, однак кропиву використовували ще наші прапрабабусі в багатьох стравах. Особливо навесні.

Зараз взагалі вся українська культура споживання рослинно-травяного раціону практично забута.

Ви виготовляєте неймовірний домашній мармелад. Його ви готуєте зі своїх ягід і фруктів?

Частково так. Проживши стільки років в селі, я знаю репутацію місцевих людей і купую ягоди тільки у перевірених виробників.

Скільки різновидів мармеладу виготовляєте зараз?

Поки тільки 4 види: черешня з пелюстками троянди, апельсиновий з м’ятним настоєм, банан з вишнею і шовковиця з чебрецем.

Однак мій мармелад буває 2-х видів: з цукром і без – тільки сік, агар-агар і пектин. Цікаво, що жінки більш старшого віку надають перевагу саме мармеладу без цукру.

Рецепт вашого мармеладу теж має давнє коріння?

Я використовую тільки рослинні компоненти. Зараз в моєму мармеладі застосовується загущувач з водоростей агар-агар. За старих часів, безумовно, такого не було. Тому рецепт швидше сучасний.

Думаю, до старовинних корисних рецептів варто додавати тільки найкраще з сучасних технологій, що покращує якість і смак.

Зараз актуальним є відродження українських традицій харчування рослинами і травами. Щоб наші прабабусі пишалися нами, а діти і внуки росли здоровими і сильними.

Раніше сайт vikka.ua писав про одяг, у якому відроджуються традиції.

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

На Черкащині громадська організація за рік отримала дохід в 3,5 млн грн (ОНОВЛЕНО)

Громадська організація “Проти Корупції” із реєстрацією в Черкаській області  отримала за 2024 рік 3,5 млн грн. Про це свідчать дані...

На Черкащині офіційно призначили нового головного прокурора

Володимир Пономаренко, новий очільник Черкаської обласної прокуратури зустрівся із колективом. Про це пишуть на сторінці обласної прокуратури. "Відповідно до пріоритетів,...

Цікаве:

Які спортивні добавки справді працюють: правда без маркетингу

Ринок спортивного харчування щороку зростає – разом із кількістю...

Літнє взуття для активних днів: як обрати ідеальні кеди на теплу пору

У літньому гардеробі важливу роль відіграє зручне, дихаюче та...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас