НовиниЧеркащинаУ Черкасах презентували мобільний додаток для людей з інвалідністю

У Черкасах презентували мобільний додаток для людей з інвалідністю

-

- Advertisment -

Мобільний додаток "112:UA" для екстрених викликів для людей з інвалідністю презентували сьогодні в стінах черкаської мерії. На зустріч розробники, Громадська спілка "Українські системи та блокчейн рішення", покликали місцевих владців, представників служб порятунку, УТОГ та УТОС.

Про особливості додатку з презентації повідомляє кореспондент vikka.ua

Розробник додатку Роман Лев розповів: про необхідність мобільного додатку, який давав би можливість людям з інвалідністю по слуху, зору, опорно-рухового апарату викликати служби порятунку і передавати дані про їх місцезнаходження й медичні особливості, вперше заговорили у 2018 році.

Зрештою, стараннями команди громадської спілки система була розроблена і три місяці тому тестово запущена в Тернополі. За цей час диспетчери отримали 52 виклики від користувачів додатку. Нині ж розробники пропонують й іншим містам долучитись до використання "112:UA". Поки що працюють безкоштовно. Кажуть, робитимуть це до того часу, поки витримають їхні власні ресурси. Загалом же, вартість ліцензії на встановлення чотирьох дашбордів 200 тисяч гривень + ще додатковий – загальний – дашборд 30 тисяч.

Поки що додаток доступний лише на базі оперативної системи Android. Версія для iOS поки що знаходиться на стадії розробки.

Після встановлення додатку користувач реєструється в системі, заповнюючи анкету. Та має містити певну медичну інформацію, яка дозволить надати людині допомогу у випадку, якщо вона самотужки не може розказати про це, дані про місце проживання, опікунів, дозвіл для відстеження геолокації.

"Якщо людина потрапляє в небезпеку, вона має кнопку додатку на екрані свого самртфону. Й інформація буде передана на диспетчерський пункт. При цьому протягом кількох секунд також записується і передається на дашборд звук. Це потрібно на випадок, якщо в неприємну ситуацію втрапила людина з вадами зору або ж просто не може зорієнтуватись, де вона знаходиться. Звук навколо допоможе рятувальникам віднайти людину", – розповідає пан Роман.
 

Після того, як диспетчер отримав інформацію, користувач отримує сигнал, що її виклик прийнятий. Крім того, є можливість подати інформацію на конкретну надзвичайну службу: швидку допомогу, поліцію, пожежну службу, долучити туди фото, якщо треба. 

Також нещодавно в системі з’явилось оновлення, яке дозволяє користуватись додатком і дітям: подавати екстрену інформацію можна, просто користуючись піктограмами.

Розробник наголошує: усі персональні дані, які вносить користувач у анкету, надійно захищені від використання поза межами системи чи зловживання.

Крім того, нині ведуться перемовини з операторами стільникового зв’язку щодо налаштування системи оповіщення тих, хто в’їжджає на територію дії додатку "112:UA", аби людина отримувала СМС, що на території міста можна встановити й користуватись цим застосунком. В ідеалі ж, у випадку імплементації додатку в нашому місті, людина повинна мати змогу викликати екстрені служби, знаходячись в прилеглих до Черкас населених пунктах. Виклик надходитиме до найближчого диспетчерського пункту.

Основною ж проблемою в імплементації "112:UA" є відсутність в цільової аудиторії додатку довіри до держави.

"Дуже складно пояснити і переконати осіб, які мають інвалідність, що при виникненні проблеми до них дійсно хтось приїде на допомогу. Треба вчити їх користуватись додатком, інформувати, аби люди довіряли", – зазначив Роман Лев.
 

Рішення про використання додатку в Черкасах мають прийняти міські владці. Коли воно буде озвучено, поки невідомо.

Як повідомляв сайт vikka.ua, мер Черкас "пасе задніх" у рейтингу впливовості очільників українських міст.

У нашому Telegram каналі – тільки найважливіші та найактуальніші новини!

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

На Черкащині зафіксували 15 випадків хвороби Лайма

Протягом цього року на Черкащині зафіксували 15 випадків хвороби Лайма. Про це повідомляє пресслужба Черкаського обласного центру контролю й...

Черкаські патрульні виявили водія без прав та транспортний засіб із підробленим VIN-номером

Вчора, близько 10 години, патрульні на вулиці Героїв Холодного Яру помітили автомобіль Ford Transit, який рухався з порушенням правил...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x