НовиниЧеркащинаУ старовинному палаці Даховських на Черкащині створять музей

У старовинному палаці Даховських на Черкащині створять музей

-

- Advertisment -

На базі садиби польських шляхтичів Даховських у селі Леськове на Черкащині хочуть створити ландшафтно-парковий музей історії українського війська. Звернення до Кабінету Міністрів про збереження унікального ландшафтно-архітектурного комплексу "Садиба Даховських" і створення на його базі державного музею ухвалила Верховна Рада.

Про це пише "Козацький край".

Комплекс "Садиба Даховських" наразі перебуває на балансі оборонного відомства. З цією метою передбачається передати з балансу квартирно-експлуатаційного відділу м. Біла Церква Міністерства оборони державному ландшафтно-парковому музею історії українського війська на праві оперативного управління 41 будівлю та земельну ділянку площею 88,8 га, які входять до складу "Садиби Даховських".

Пропонується також передбачити у процесі підготовки проєкту Закону "Про Державний бюджет України на 2021 рік" та в проєктах законів про Держбюджет на наступні роки видатки за цільовим призначенням Міністерству оборони для проведення робіт з реконструкції й облаштування комплексу "Садиба Даховських" з метою створення на його базі музею історії українського війська та його фінансування.

Історична довідка:

"Садиба Даховських" зведена у 50-х роках XIX століття в неоготичному стилі англійського замку за проєктом Казимира Даховського і є найвидатнішою резиденцією польської знаті на території України. Вона займає площу майже 89 га землі. У комплекс входять замок, територія з листяним парком на лівому березі річки Конелки та хвойним на правому березі, гребля зі ставом, а також сад. Творцями садиби є чотири покоління польських поміщиків Даховських, які володіли Леськовим і навколишніми селами з 1770-х років до 1917-го.

Радянська влада родинний маєток Даховських націоналізувала. У різні роки на території маєтку розташовували піонерський табір, санаторій, туберкульозний диспансер, військову частини. З 2003 року садиба і замок перебувають у власності Міністерства оборони України.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаський Патріотичний музей АТО внесли до мережі музейних закладів України.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Квітень 2024: рекордне тепло та несподівані зміни в погоді на Черкащині

Квітень 2024 року став найтеплішим місяцем за останні три десятиріччя, перевищивши кліматичну норму на 3º. Про це повідомляє на...

У Черкасах попрощалися з 29-річним навідником

Черкасці провели в останню путь старшого солдата Артема Гензерського. Воїну було 29 років. Про це повідомляє міський голова Черкас...

Цікаве:

Акумуляторні пилососи: змініть свої звичні поняття про прибирання

Не секрет, що у сучасному світі найважливішим ресурсом є...

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x