НовиниЧеркащина"У Черкасах заново сформувався як баскетболіст": Кольченко розповів про...

"У Черкасах заново сформувався як баскетболіст": Кольченко розповів про кумирів, Суперлігу і плани на майбутнє (Фото)

-

- Advertisment -

Капітан "Черкаських Мавп" і один з кращих українських баскетболістів Олександр Кольченко в інтерв'ю Телеграфу розповів багато цікавого: про кумирів, кар'єру, плани, чемпіонський сезон в Черкасах та сімейне життя.

Також Олександр розповів, чому його інтерв'ю – справжня рідкість.

Продовж фразу "Якби не баскетбол, то …"

Я б став футболістом.

Ви стежите за футболом, яку команду підтримуєте?

Футбол – одна з найбільш популярних секцій. Але, так вийшло, що тренер з баскетболу був більш наполегливий, і я пішов у баскетбол. За футболом виходить стежити, більше за європейським. ПСЖ, Ліверпуль – улюблені команди, за якими найбільше стежу і вони викликають інтерес.

 Ідеальний відпочинок – це?

Це хоча б один-два дні обмежити себе від телефону, зв'язку та інтернету, і провести час у колі сім'ї.

"У мене є мільйон і я його витрачу на …"

(задумався …) Освіта, якусь частину на відпочинок і, звичайно, на благодійність – комусь би теж допоміг виконати свою мрію.

З ким із знаменитостей хотілося б зустрітися. Хто б це був?

Це був би хтось із спортивного середовища. Цікаво поспілкуватися з людиною зі свого виду спорту: Леброн Джеймс, Кобі Брайант. А з футболістів мені дуже імпонує Златан Ібрагімович. Цікаво подивитися, як людина відпочиває, як він тренується і працює.

Чи можна цих спортсменів назвати Вашими кумирами?

У спортивній частині, напевно, так. Цікаво було б поспілкуватися з якимось політиком або актором.

Вас останнім часом часто почали "мучити" травми. Як вважаєте, з чим це пов'язано?

Спорт це завжди багато контактів. Баскетбол – це контактний вид спорту. Дуже багато ризиків: на майданчику, на тренуванні. Так вийшло, що в цьому році травмувався. Ще раз повторю, баскетбол контактний вид спорту. Моя травма? У грі трапився контакт з габаритним гравцем і, так вийшло, що вилетів на місяць-півтора. У тому сезоні? Була планова операція на п'яті, після якої була довга реабілітація. Зараз все добре! Гріх скаржитися!

Щоб б Ви змінили в правилах баскетболу?

Уже все придумано до нас. Як кажуть: "Велосипед винайдений вже давно". Залишається тільки вдосконалюватися в цій грі. Гра придумана вже давно! Американський трохи відрізняється від європейського: кількість ігрових хвилин і є нюанси з порушеннями – а так, баскетбол всюди однаковий.

Ваші кар'єрні східці: Хімік, Азовмаш, Політехніка, Будівельник, Автодор (Росія), Невежис (Литва), Черкаські Мавпи. Який етап кар'єри вважаєте найбільш успішним для себе?

Кожен етап, проведений в професійному спорті, він дуже важливий для спортсмена – це відмінний досвід! У Хіміку я "став на ноги" як спортсмен, як баскетболіст, як особистість. Десять років в Хіміку – це пристойно. Саме там я зрозумів, що баскетбол – моє! Почав заробляти свої перші гроші, потрапив в руки до тренерів, які заклали відмінний фундамент. Азовмаш: там я був трошки на інших позиціях. Сезон в Політехніці вийшов зім'ятим через політичні обставини в Україні. Він припав на час "Майдану" – несприятливий час для спорту. Був період, що довелося виїхати за кордон в якості іноземця і перебувати там – не від хорошого життя в Україні, знову ж. Був на той момент ряд причин: недотримання деяких пунктів в контракті.
А ось етап в Черкасах: вийшло, що вже 4 неповних сезони. Заново сформувався, як спортсмен, як баскетболіст і вже показую зрілу гру.

Порівняйте довоєнний період з нинішнім. Баскетбол повертається на колишній рівень?

Ні! Ще ні. Згадаймо довоєнний період: кількість команд, які були в Суперлізі, силу і їх загальний бюджет, він був набагато більше – це можна відстежити і по іноземцям в лізі в той час. Зараз ліга поступово стає сильнішою. Якщо брати останні 4 сезони – то ліга, напевно, найсильніша.

Назвіть Топ-3 баскетболіста Суперліги України.

Я не хочу виділяти конкретної людини, але в кожній команді є свій лідер – це легко можна відстежити, зайшовши на сайт ФБУ. Для когось лідер той, хто забиває найбільше очок, а для когось – той, хто виконує чорнову роботу і є "кулаком" в роздягальні.

Як вплинув на Ваше становлення, як баскетболіста, Максим Міхельсон? Що можете сказати про нього?

Я багато в чому йому вдячний, тому що 4 роки тому він в мене повірив і дав можливість себе спробувати в Черкасах. Я тут вже чотири сезони, а це говорить про те, що тренер мені довіряє. Тільки слова подяки, що, на той момент, він повірив у мене і дав можливість реалізуватися саме в Черкасах. Місто мені дуже подобається, подобаються відносини в команді – тільки позитивні відгуки.

Багато хто відзначає, що "Мавпи" підкуповують своїм підходом: виховують молодих баскетболістів, які потім їдуть в Європу.

У Черкасах створено відмінна школа підготовки молодих хлопців, починаючи з юнацького віку і закінчуючи вже командою "майстрів". Є команда кожного віку – у хлопців є протоптана дорога до "великого баскетболу". В клубі і в команді створені всі умови для прогресу молодих виконавців. Можна на пальцях перерахувати клуби, де створені такі умови.

Оцініть перспективи українських баскетболістів (Лень і Михайлюк) в NBA.

Наші хлопці величезні молодці! Не завжди у них все виходить, але вони працюють і стараються. Лень вже не молодий, трохи досвідченіший, ніж Свят (Михайлюк – прим.), Але, знову ж таки, потрібно працювати – це дуже сильна ліга.

У кого з молодих українських хлопців є шанс туди пробитися?

Що стосується молодих хлопців, які ще на шляху туди – потрібно працювати і прагнути до кращого. Вони тільки на шляху становлення. Завзятість і праця роблять своє – все в їх руках, вони можуть бути одними з кращих.

Дайте три поради починаючим баскетболістам.

Працювати, працювати, і ще раз працювати на майданчику – це не тільки включає в себе командні тренування, а і ще роботу над собою індивідуально. Недарма є приказка: "Без праці не виловиш рибку зі ставка!".

Повернемося до "Мавп". Після минулого (можливо, провального) сезону, в цьому – все непогано, але, все ж є "хвороба другої гри".

Провальний – це так, поверхово. В той сезон, коли ми стали чемпіонами нас ніхто не записував навіть до трійки фаворитів. Минулий? На те були свої причини: ми заявилися в два турніри (Суперліга і Кубок Європи ФІБА). По ходу сезону було дуже багато серйозних травм через які ми не могли показати свій максимум. Хлопці, на яких була зроблена ставка в "чемпіонському сезоні" не змогли нам допомогти через об'єктивні причини. Природньо, команда сезон провалила. В цьому сезоні? Ми виграли у сильних команд, і програли аутсайдерам. Ми над цим працюємо. Ще навіть не екватор чемпіонату – час є. А потенціал у команди – божевільний. Прибери "непотрібні програші" Запоріжжю і Соколам – ми б зараз були лідерами!
 
Я читаю, що у нас зараз ставляться не як до лідерів – ну, нехай буде так! У чемпіонському сезоні ми теж були "темною конячкою". Головне знайти свою гру і відшукати ниточки управління нею. Ми можемо дуже сильно додати у другій частині – як в чемпіонському сезоні! Головне, щоб всі були здорові і була хороша атмосфера в команді.

Згадайте чемпіонський сезон. За рахунок чого вдалося домогтися такого успіху?

Була здорово підібрана команда – кістяк! Всі хлопці грали один за одного. Кожному подобається перемагати. Ось і у нас була мета: вийти і перемогти в кожному матчі.

Зараз ходять чутки, що Олександр Кобець повернеться в "Черкаські Мавпи", що Вам про це відомо?

 З приводу нинішньої ситуації краще запитати у самого Сашка і у тренера. Саша з нами іноді тренується. Він налаштований максимально швидко і ефективно повернутися на майданчик.

 Інфраструктура в Черкасах – можна сказати, що одна з найкращих в Україні?

Зараз є кілька команд в лізі, які диктують моду в баскетбольному світі. Ми десь посередині. Хотілося б більшого. У моєму розумінні, головна інфраструктура – це зал, а в Черкасах немає сучасного залу, який би відповідав міжнародним стандартам. Поки цього немає! Питання більше до керівництва міста, чому вони не рухаються в цьому напрямку.

Взагалі ПС "Будівельник" вважають одним з кращих залів в Україні, Ви не згодні?

Ні! Звичайно не згоден! Який найкращий зал в Україні – це звичайний зал. Кращий зал в Україні – в Южному, у Прометея хороший зал, а раніше туди страшно було заходити. У Черкасах? Не думаю, що в цьому залі потрібно робити ремонт! Потрібен хороший новий зал, який буде відповідати європейським стандартам.

Після провального виступу у відборі на Євробаскет збірна України змінила тренера. Що можете сказати про Айнарса Багатскіса?

Я з ним ніколи особисто не працював. Коментувати його роботу на посаді тренера я не візьмуся. Я хочу побажати тренеру і баскетболістам удачі і успішно провести відбір на турнір.

Ви грали проти Київ-Баскету, який очолює латвієць, що можете сказати?

Київ-Баскет хороша команда. Добре укомплектована, дуже глибокий склад, але, тут треба розуміти, що вони ще грають і в Кубку Європи. На даний момент склад – кращий в Україні, але, і у них не все виходить в Україні. На то є ряд причин!

Готуючись до інтерв'ю з Вами, шукали якісь висловлювання в пресі, але майже нічого немає. З чим це пов'язано?

Я несильно медійний чоловік. Якщо Ви помітили, в сезоні я ніколи не ходжу на інтерв'ю після матчів. Протягом сезону я намагаюся не давати інтерв'ю. Я намагаюся більше робити, ніж говорити. Був не сильно приємний досвід спілкування з журналістами, коли говорилося одне, а по факту – писалося зовсім інше. Буває це підноситися абсолютно під іншим кутом. Багато виривають частини з інтерв'ю.

Де Ви себе бачите після завершення професійної кар'єри?

Про завершення кар'єри я поки не думаю, але це все одно коли-небудь має статися, сподіваюся ще побігати, "потрусити старовиною". Але такі думки вже відвідували. Хотілося б залишитися у баскетболі. Мені була б цікава тренерська робота, але вже з більш старшими хлопцями. З "малюками" – дуже енергозатратно! Дивлюся на Міхельсона, він зараз і дітей тренує – не заздрю йому. Буває на наші тренування приходить втомлений. Може це буде щось пов'язане з менеджментом. Ще, як мінімум разочок, хочеться стати чемпіоном з Черкасами, а потім – будемо дивитися!

Побажання на Новий 2020 рік.

Хочу привітати всіх наших уболівальників і любителів баскетболу з наступаючими святами. Хочу побажати здоров'я – це найголовніше. Також щастя, радісних і здорових дітей. Будемо трохи добрішими і світ стане краще. Чекаємо Вас на іграх – ви наш "6 гравець". Ми граємо заради ваших емоцій!

Як повідомляв сайт vikka.ua, зірки "Черкаських Мавп" влаштували майстер-клас для юних баскетболісток.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал вTelegram!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах на місці, де була синагога, з’явиться будівля висотою до 14 метрів

У Черкасах по бульвару Шевченка на місці історичної будівлі (колишня синагога Тверського), якій уже понад 100 років, має з’явитися...

Черкаські легкоатлети вибороли медалі на літній Універсіаді України

Черкаські студенти та випускники ННІ фізичної культури, спорту і здоров'я Черкаського національного університету взяли участь на ХIX літній Універсіаді...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x