Online TV
Новини на ВІККАВіККА-новиниУ Новий рік – із олів’є

У Новий рік – із олів’є

У Новий рік – із олів’є. Попри появу кулінарних новинок, зі святкового меню черкаських домогосподарок і закладів харчування не зникає популярний салат. Кулінари вже назвали його класикою. А ще кажуть, що цей салат – то справжня калорійна бомба. Досліджувала історію страви та їла смачнючий салат Олена Берестенко.

 

Для Оксани слова «олів’є» і «Новий рік» – то майже синоніми.

Оксана Горбань, жителька м. Черкаси: «Ще з дитинства пам’ятаю, що завжди на нашому святковому столі був салат олів’є. Це була наша традиційна святкова страва. Моя новостворена сім’я не порушуватиме це правило».

Аби страва смакувала, її слід готувати у класичному варіанті, вважає дівчина. Тут і добротний майонез, і ковбаса «Лікарська». А ще – овочі з сільської грядки.

Оксана Горбань, жителька м. Черкаси: «Щоби не зіпсувати салат, тут, думаю, повинні бути: смачна ковбаса, домашні яйця, картопля. З села».

Та основним інгредієнтом олів’є ковбаса була не завжди. Страву почали готувати ще в 19 столітті. І за основу спершу брали птицю. Згодом інгредієнти змінювалися. Незмінною залишалася лише картопля, розповідає іменитий кухар Андрій Крижанівський. Існує декілька версій походження салату. Найвідоміша – про те, що страву назвали на честь француза Люсьєна Олів’є. Той відкрив у Москві ресторан паризької кухні.

Андрій Крижанівський, кухар: «Визначити, чи ця теорія походження правдива – надзвичайно складно. Історичні факти, що залишилися, надзвичайно різнопланові».

Для черкасців олів’є вже стало новорічною традицією, історією, каже кухар. Та салат надзвичайно ситний і калорійний, попереджає кулінар.

Андрій Крижанівський, кухар: «Узагалі-то, цей салат – це така собі калорійна бомба. Тобто ми отримуємо надзвичайно велику кількість калорій. Жирний майонез, м’ясо, горох і калорійні яйця».

Цікаво, що наші північні сусіди за олів’є навіть вираховують рівень добробуту громадян.

Андрій Крижанівський, кухар: «У Росії за цим салатом вираховують прожитковий мінімум. Тобто всі продукти з салату вважають основними для нашого щоденного раціону».

Як би там не було, але салат олів’є ще надовго залишиться для українців символом новорічного столу. Цю страву навіть оспівують у піснях.

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.

На Черкащині викрили незаконний видобуток корисних копалин на майже 190 млн грн

Підозру у незаконному видобутку корисних копалин оголосили двом особам. Йдеться про директора департаменту та працівника комерційної структури на Черкащині....

Що будемо пити? Якщо не врятувати Ірдинське болото, місто Сміла може залишитися без води

У липні цього року в Смілі, що на Черкащині, ледь не дійшло до гуманітарної катастрофи і бунту його жителів:...

Цікаве:

“Пакунок школяра”: як оформити і де витратити в Черкасах (ВІДЕО)

За програмою “Пакунок школяра” батьки першокласників уже почали отримувати...

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x