Новини на ВІККАВіККА-новиниСиньо-зелений Дніпро: водорості атакують

Синьо-зелений Дніпро: водорості атакують

-

- Advertisment -

Черкаське узбережжя стало місцем паломництва містян. Вони там намагаються врятуватися від спеки. Та от Дніпро підготувало для відпочивальників неприємний сюрприз. Воно не дочекалося Іллі і зацвіло. Санепідеміологи пояснюють це надзвичайно раннім і спекотним літом. І додають: поки що купатися у Дніпрі можна. Воно брудне «у межах норми». Продовжить Вікторія Курченко.

Віктор Іванович – рибалка з півстолітнім досвідом. Щойно з’являється вільна хвилина – вирушає на пірс. Утім, останні два тижні, зізнається чоловік, клює погано. Сьогодні вже рибачить кілька годин, а похвалитися нічим – сумка порожня. Говорить: проблема у річці.
Віктор Валюн, рибалка: «Прямо бруд іде по воді, чи така вже погана екологія, що ні риба, ні птахи – нічого не живе вже».
Вода стала зелено-синя. Ілля, за народним повір’ям, ще не «справив нужду у Дніпро», а він вже зацвів. Молоді до того байдуже.
Павло, відпочивальник: «А чистішої нема, з «Водоканалу» така ж сама біжить. Нормальна вода».
Кому нормальна вода, а кому й ні. Пані Галина з подругою на пляжі засмагають. До води підходять лише ноги помочити. А після пляжу, вже вдома, хутко проводять таку собі дезінфекцію.
Галина, відпочивальниця: «Зразу у ванну, ще сумки не розбираючи, добре обмиваюся».
У воді ось в цій заплаві водоростей повно. Навіть на берег виносить оберемками.

Вікторія Курченко, кореспондент: «Востаннє Черкаський Дніпро чистили від усього цього ще за радянських часів. Тоді у води випускали спеціальні види риби, такі як товстолоб чи білий амур. Вони з’їдали водорості».
Тепер рибним господарствам, які вціліли після перебудови, не до цього. Та природа – не єдина дошкуляє Черкаському морю. Так стверджують у Черкаському регіональному управлінні водних ресурсів. Весь бруд міста потрапляє у Дніпро. З чотирнадцяти водоскидів Черкас лише на одному є очисні споруди.
Володимир Коваленко, начальник відділу обміну використання вод Черкаського регіонального управління водних ресурсів: «Решта всі необладнані очисткою. І всі стоки зливаються, весь бруд з території міста, всі нафтопродукти, все скидається в Дніпро без очистки».
І так вже багато років. Коштів на будівництво очисних споруд місто немає. Тож, з кожним дощем річка отримує все нову порцію непотребу. У санепідемстанції заспокоюють: вода у Дніпрі придатна для купання. Санепідеміологи щодесять днів її перевіряють.
Ніна Єгольнікова, завідувачка відділення комунальної гігієни Черкаської міської санітарно-епідеміологічної станції: «З настанням теплої пори року нами проведено 50 проб. Порушення вимог як за мікробіологічними показниками, так і за хімічними не встановлено».
Усе ж Ніна Єгольнікова радить після водних процедур у Дніпрі ретельно помитися у душі. Мовляв, краще перестрахуватися, ніж потім стояти у черзі до лікаря.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах попрощалися з 21-річним захисником, який загинув від ракетного обстрілу

Черкаська громада провела в останню путь 21-річного захисника Олександра Гончарова. Про це повідомляє міський голова Черкас Анатолій Бондаренко. Олександр народився...

На Черкащині підрахували збитки, які завдали браконьєри від початку нересту

Спеціалісти черкаського Рибоохороннгого патруля підрахували, скільки збитків від початку нерестової заборони нанесли браконьєри екосистемі Черкаської області. За період заборони...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x