НовиниЧеркащинаНайбільша підтримка – листи з батьківщини: екс-полонений моряк зі...

Найбільша підтримка – листи з батьківщини: екс-полонений моряк зі Сміли пригадав про нелегкі місяці в Росії (ФОТО)

-

- Advertisment -

У нього дві домівки. Одна – там, де море, інша – там, де батьки. Він той, хто наважився б на захист водних кордонів батьківщини ще раз, аби довести, що Україна – існує. 7 вересня моряк зі Сміли Олег Мельничук опинився на рідній землі після майже року полону. Сьогодні, 23 вересня, командир рейдового буксира “Яни Капу” вільно розповідає про свої емоції та умови тримання в російському ізоляторі, інформує vikka.ua.

Олег без проблем проходить період адаптації вдома, зауважує також, що психологічний стан у нормі. Хоча добре пам’ятає, що допомагало йому у полоні тримати позитивний тонус.

“Мужньо тримався завдяки підтримці з України. Коли я учився на військового, то розумів, що все може бути. Тому морально налаштовуєш себе до цього ще з навчання, – пригадує моряк. – Найкраще було, коли приходили листи з батьківщини, коли знаєш, що за тебе борються. І ті листи ти перечитуєш по 5-10 разів на місяць. Це була найбільша підтримка”.

Протягом цього нелегкого періоду в Олега зібралось близько 160 “рідних” листів. Каже, що багато послань ще не було доставлено. Листи українською мовою взагалі не доходили до адресата. Російськомовні ж приходили із затримкою у два-три місяці.

Мама Олега Лариса Мельничук добре пам’ятає, якими ребусами складала першу вісточку синові:

“Потрібно було повідомити, що їх не залишили, за них борються, але ж я не могла цього написати. Тому, сказала: “Сынок, брат дрова рубит, уголь носит”. Подумала, що син зрозуміє, адже я живу в квартирі, в нього є брат близнюк. Теж капітан”.

Перебуваючи в ізоляторі, Олег не бачився і не спілкувався зі своїми моряками. Бачив тільки 5-7 осіб, з якими їздив до суду.

Facebook / Антон Наумлюк

“Нам нічого не пропагували, відносились лояльно, давали читати книги. 24/7 сидів у камері 7 на 3. На прогулянку виділяли лише годину. То була така ж пуста камера, замість даху – решітка”, – пригадує смілянин.

Хлопцям до останнього не вірилось, що їх заберуть. О четвертій годині ранку був наказ збирати речі. Коли зайшли в повітряний простір українського кордону – зааплодували. До тями прийшли після виходу з літака. Деякі хлопці зрозуміли, що вернулись на батьківщину, коли на автівках зустрічали київські номера.

Зараз усі колишні військовополонені хоч і в Україні, та все ж вважаються обвинуваченими, триває розслідування. Росія звільнила моряків під особисте зобов’язання уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової.

“Із російських полонених Україна обвинувачення зняла. Я вважаю це справедливим. Російська сторона, можливо, чинить несправедливо, бо згідно з трибуналом, треба нас повернути, закрити всі справи. Ми діяли відповідно до всіх міжнародних прав”, – зазначає Мельничук.

І надалі Олег планує служити у військово-морських силах. Якщо потрібно – вкотре захистити водні кордони країни та довести, що Україна – є. У планах моряка – здобути дві-три вищі освіти, тож зараз чоловік визначається із навчальними закладами.

На часі також обіцяна президентом квартира. Нагадаємо, помешкання за державний кошт презентують усім 24-м звільненим морякам. Передбачається, що усі вони мешкатимуть в одному будинку.

Керівництво Черкаської області Олегу Мельничуку гарантує допомогу і в особистих питаннях, і в освітній сфері. Від голови ОДА Ігоря Шевченка моряк вже сьогодні отримав подяку і пам’ятний знак “За заслуги перед Черкащиною”.

“Полон – це річ жахлива. Мами народжують синів і мають надію, що буде продовження роду, а коли сини потрапляють до полону, мамина надія – на диво і Господа Бога, – каже очільник Черкаської ОДА. – Дякую Олегу за вибрану модель поведінки, особливо ставлення до української мови. Бачу, що дух незламаний, посміхаєшся. Низький уклін батькам. Ми всі одна родина і немає таких питань, які б не стосувались мене чи вас особисто, коли йдеться про безпеку країни. Хочу, щоб ти знайшов себе в цьому житті так само гідно, як повів себе у цьому полоні”.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкащани, яких звільнили з російського полону, отримають по 100 тисяч гривень.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

В Умані провели в останню путь молодшого сержанта

Жителі Уманської громади провели в останню путь воїна-захисника - Сергія Олександровича Дахова. Про це повідомляє міська голова Умані Ірина...

В Умані водійка Lexus сплутала педалі та знесла паркан

Водійка автомобіля Lexus не впоралася з керуванням, в результаті чого зіткнулася з металевим парканом. Про це повідомляє Уманське районне...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x