НовиниЧеркащинаПравоохоронні органи будуть розслідувати екологічно нечисту діяльність ПАТ "Миронівський...

Правоохоронні органи будуть розслідувати екологічно нечисту діяльність ПАТ "Миронівський хлібпродукт" (ТМ "Наша ряба")

-

- Advertisment -

Декілька місяців тому було затримано власників агрохолдингу "Комплекс Агромарс", відомого як торгова марка "Гаврилівські курчата", за порушення екологічного законодавства та оголошення їм підозри за чотирма статтями Кримінального Кодексу. За попередніми даними загальна сума збитків завданих державі та довкіллю оцінюється в понад 200 млн. грн.

На цей факт звернув увагу нардеп Верховної Ради, куратор Черкаської області від РПЛ Віктор Вовк. Реагуючи на численні скарги та звернення громадян з усієї області, екологів та громадських природозахисних організацій, Віктор Вовк звернувся із депутатським запитом до правоохоронних органів щодо розслідування фактів аналогічних грубих порушень екологічного законодавства іншими птахофабриками, зокрема ПАТ "Миронівський хлібопродукт" (ТМ "Наша ряба").

Зі слів народного обранця, масштабність діяльності птахофабрик в Україні і на Черкащині зокрема, а також масштабне планування будівництва нових потужностей не може не страшити громадськість. Адже, на прикладі Черкащини, про це свідчать численні акції протесту, які регулярно проводяться активістами та громадськими організаціями в різних куточках області та пов'язані із забрудненням довкілля птахофабриками ПАТ "Миронівський хлібопродукт".

Також нардеп зазначив, що люди обурені злочинними скидами асенізаційних відходів виробництва у поля, лісопосадки та ґрунти, що було неодноразово зафіксовано правоохоронними органами області; несанкціонованим промисловим видобутком запасів артезіанських вод поряд з населеними пунктами, що негативно впливає на водний баланс прилеглих територій; злиттям неочищених стоків у річки, вивезенням та зливом відходів на поля й посадки; наднормативними викидами забруднюючих речовин (аміаку, метану та інших газів) в атмосферне повітря; і зрештою, створенням інших проблем екологічного, побутового та господарського характеру, коли фури ПАТ "Миронівський хлібопродукт" фактично порозбивали дороги по всій області вщент.

Така діяльність ПАТ "Миронівський хлібопродукт", на думку громадськості, вже сьогодні становить значну та реальну загрозу життю й здоров'ю людей. Так, жителі, наближених до підприємств населених пунктів, зазначають, що з моменту будівництва птахофабрик в селах спостерігається стрімке зростання рівня захворюваності на рак, астму та інші хронічні, смертельно небезпечні хвороби.

Віктор Вовк висловився про те, що скарги громадськості щодо порушень екології компанією ПАТ "Миронівський хлібопродукт" та його дочірніми підприємствами досі не знаходили належного реагування з боку правоохоронних органів. Можливо, така вибірковість правоохоронців пов’язана з тим, що головний власник агрохолдингу ПАТ "Миронівський хлібопродукт" Юрій Косюк є близьким до нинішньої влади, на відміну від Євгена Сігала, близького до попередньої.

У своєму депутатському запиті Віктор Вовк, зокрема, зазначив: "нереагування правоохоронними органами на численні факти грубого порушення екологічного законодавства ПАТ "Миронівський хлібопродукт", які є цілком аналогічними порушенням законодавства агрохолдингом ТОВ "Комплекс Агромарс",… буде свідчити про подвійні стандарти та застосування в роботі правоохоронних органів відомого принципу диктатора Франсіско Франко "Друзям все, а ворогам закон".

Тож нардеп  запропонував Генпрокурору та Голові Національної поліції перевірити "екологічно нечисту" діяльність ПАТ "Миронівський хлібопродукт" та не допустити приховування обставин злочинів й ухилення від відповідальності винними особами, шляхом використанням їх суспільного статусу та зв'язків у владі.

За результатами розгляду депутатського запиту надійшла відповідь Генеральної прокуратури України, в якій зокрема зазначено, що слідчими Головного слідчого управління Національної поліції України 28 серпня зареєстроване кримінальне провадження за фактами, викладеними у депутатському запиті, щодо порушень вимог екологічного законодавства у діяльності ПАТ "Миронівський хлібопродукт".

"Звичайно порушена кримінальна справа не полегшить життя людей, що вже зараз змушені жити в отруєному агробаронами середовищі. Однак, маю сподівання, що правоохоронна система все ж спрацює належними чином та захистить сьогодення та майбутнє цих людей, і недопустить подальше отруєння життя українців. Чекаємо на результати" − зазначив Віктор Вовк.

Як повідомляв сайт vikka.ua, нардеп вимагає від правоохоронних органів перевірити екологічно нечисту діяльність МХП (ТМ "Наша Ряба").

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Квітень 2024: рекордне тепло та несподівані зміни в погоді на Черкащині

Квітень 2024 року став найтеплішим місяцем за останні три десятиріччя, перевищивши кліматичну норму на 3º. Про це повідомляє на...

У Черкасах попрощалися з 29-річним навідником

Черкасці провели в останню путь старшого солдата Артема Гензерського. Воїну було 29 років. Про це повідомляє міський голова Черкас...

Цікаве:

Акумуляторні пилососи: змініть свої звичні поняття про прибирання

Не секрет, що у сучасному світі найважливішим ресурсом є...

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x