НовиниЧеркащинаПочати спочатку: відомий музикант залишив столицю й будує нове...

Почати спочатку: відомий музикант залишив столицю й будує нове життя на Черкащині

-

- Advertisment -

Почати з нуля, повернувшись до витоків. Саме так круто змінив своє життя відомий український музикант, лідер гурту “Вперше чую” Григорій Вагапов. Успішна кар’єра на центральних телеканалах, столичні рок-клуби в якості концертних майданчиків, сцени найбільших фестивалів країни – на деякий час він покинув усе. Взяв шлюб із коханою жінкою й повернувся до старої батьківської хати, у Катеринопіль, аби перезавантажити звичний життєвий ритм і дати достойне виховання своїм дітям. Тут, на батьківщині, музикант взявся й до активної громадської діяльності. Про життєві цінності, війну і мир, найважливіші події й свою місію у житті Григорій Вагапов розповів vikka.ua.

Музика як покликання, мотоцикл як частина життя

39-річний Гриць Вагапов – яскравий приклад того, що в одній людині може вживатись безліч талантів. За фахом журналіст, свого часу він працював ведучим на “ТОНІСі”, керував відділом веб-проектів на Новому каналі та НТН. Однак, коли розумієш, що знайшов своє покликання в житті, все інше відходить на другий план. Закінчивши музичну школу по класу скрипки, Григорій самотужки навчився грати на гітарі. Каже, просто бере її до рук, починає грати, і пісні самі приходять.

Рішення стати музикантом прийшло до Григорія у польоті… з мотоцикла.

“Тоді в мене був Suzuki Bandit 400. На швидкості 160 км/год втратив керування й полетів, – згадує музикант. – Неправда, що в такі моменти людина згадує все своє життя, на це немає часу. Я думав: от зараз загину, а нічого не зробив корисного, нічого не лишив. Хвалити Бога, не загинув. І всерйоз взявся за музику”.

Так з’явився музичний проект “Вперше чую”, стиль якого лідер команди визначає як романтичний байкерський рок. Це ті пісні, які не почуєш на попсових радіостанціях і комерційних музичних каналах. Вони звучать біля вогнища серед гурту байкерів, їх співали на Майдані, їх підспівували “айдарівці” під час концертів у зоні бойових дій.

Григорій каже, що не захищає авторські права на свої пісні, адже не вважає себе їх автором:

“Вони десь існують у іншому вимірі, а я їх просто взяв, записав і заспівав – передав людям”.

За іронією долі, історичне падіння з “Бандита” сталось якраз навпроти студії звукозапису “Комора”. Там згодом були записані два музичні альбоми гурту “Вперше чую”: “СкаСка” та “ПрямоТок”. Обидва – за співфінансування побратимів-мотоциклістів.

Любов до мотоциклів у Григорія почалась в юності. Зізнається, коли вперше сів на двоколісного і проїхав на ньому, почав марити таким транспортом. Однак свого залізного коня довго не мав.

“Перший мотоцикл у мене з’явився тільки після того, як я організував навколосвітню мотоподорож на “китайці” Raketa-Futong. Тоді я домовився з заводом-виробником, і з певною знижкою вони продали мені мого першого залізного коня”, – згадує Гриць.

Однак каже: справжній байкер – це не обов’язково наявність мотоцикла. Ти можеш ходити пішки, їздити на автівці. Головне – мати в собі дух братерства і взаємодопомоги у будь-якій ситуації, пронести його крізь роки. Байкерське братство – це відчуття надійного плеча будь-де, в будь-якій точці земної кулі, і твоя готовність самому вийти на допомогу цим людям. І одразу наводить свіжий приклад:

“Ось понад місяць тому, серед ночі, під Богуславом, в мене ламається автомобіль. В машині ще двоє людей і ніхто не знає, що робити. Знаходжу в телефоні контакти знайомого хлопця, брата-байкера, набираю його о другій ночі. До цього ми не спілкувались з ним два роки. Але вже через 6 хвилин він був біля нас, а через 20 – наша ГАЗель була відремонтована”.

Усіма силами боротись з війною!

Під час Революції гідності Григорій не був у центрі подій на Майдані. Однак, розповідає, його автівка досі не відмита від крові побратимів, яких пораненими самотужки вивозив звідти. З початком війни на Сході почав їздити туди з концертами, розраджував піснею бійців батальйону “Айдар”. Війна забрала й близького друга музиканта, “айдарівця” Сашка “Італійця”.

“Після загибелі Сашка було особливо важко. Ми з дружиною назвали сина на його честь. І тільки тоді мене відпустило, – ділиться музикант. – Це дуже важко пробачити, коли в тебе забирають найдорожчих”.

Саме тоді, коли втратив близького товариша, Григорій зрозумів – всіма силами має боротись із війною:

“Як я це бачу? Їздити з концертами всюди, де люди хочуть мене чути, де можуть розуміти мене. В тому числі, і в Росію. Своїм прикладом, своєю адекватністю, своїми піснями доносити народну правду і культурну дипломатію. Запрошувати людей сюди, щоб вони не боялись, що їх тут уб’ють тільки за російські номери на машині. Зберегти для миру якісь нормальні взаємини. Це страшна трагедія – те, що відбувається нині. Я не в змозі змінити щось з військової точки зору. Але я в змозі змінити думку людей в Україні і поза її кордонами, розповісти їм реальний стан речей”.

До слова, така позиція два роки тому зіграла занадто злий жарт з музикантом. У 2016-му Вагапов кинув собі ще один виклик – здійснив поїздку до Сибіру на мотоциклі. 5 тисяч кілометрів. Це не була просто поїздка, це одкровення, спілкування, пісні і слова. Митець говорить, що звідти повернувся іншою людиною. Хоч і досить дорого поплатився за це. Адже реакція земляків після його повернення не була настільки однозначною. Після інтерв’ю на одній з українських радіостанцій на Вагапова посипався шквал критики. Коментарі у соцмережах рясніли “зрадою”, були погрози, прокльони, ті, хто називав себе друзями, перестали спілкуватись, деякі українські фестивалі відмовились від участі “Вперше чую” того ж фестивального літа.

Музикант зізнається, та ситуація розхитала і розтоптала його морально, показала людей із його близького оточення. Однак не жалкує про ту поїздку. Більш того, здійснив би її знову, якби був упевнений в тому, що це пришвидшить закінчення війни.

“Їхати туди, розказувати, як у нас тут все є насправді. Бачити, як мої пісні співають люди в сибірській глибинці, які зовсім не знають української мови… Війна – це дуже страшно. Але не боятись і нести українську пісню, українську культуру і правду про те, що у нас відбувається, – це те, що я можу робити і мушу робити, – впевнений музикант. – В цьому я вбачаю свою місію. А люди, які хоч раз побачили, що таке війна, відчули її жах, розуміють, що треба це припинити. Нині, через два роки після тих подій, мені телефонують хлопці з “Айдару”, запрошують до себе. Серед них і ті, які мали на мене образу за поїздку до Сибіру. Зараз вони розуміють і підтримують мене”.

Мій дім – моя фортеця

“Сибірський” резонанс і реакція суспільства на нього стали ще одним аргументом до кардинальних змін в житті Григорія і почати все спочатку. Кохана жінка, маленький син – нова родина, з якою хотілось будувати своє, особливе, родинне гніздо. І робити це музикант вирішив на своїй батьківщині – у Катеринополі. Спочатку самотужки, потому – заручившись допомогою друзів та небайдужих земляків, почав відбудовувати старий батьківський дім, в якому багато років ніхто не жив і не було ніяких умов для існування, не кажучи вже про комфорт. Були проблеми, були непорозуміння з родичами, але, коли маєш підтримку, все можна перемогти.

“Раніше я вірив у силу кровного зв’язку, а тепер розумію: в мене рідні – половина України. Це для них я пишу пісні. Я знаю їх обличчя. Це сотні, тисячі людей!”.

Нині чоловік жартує: коли людина починає все з нуля, вона знов має збудувати дім, посадити дерево, народити сина, як мінімум двох. Адже за той непростий рік, який минув з моменту переїзду на Катеринопільщину, його родина поповнилась ще одним Грицьком Вагаповим – дружина Маргарита подарувала музиканту сина. Для Григорія малюк став уже п’ятою дитиною, багатий батько має чотири синочки й красуню донечку. Трійко старших живуть у столиці зі своєю мамою, колишньою дружиною Вагапова, з якою в нього залишились теплі дружні стосунки. Каже, її мудрість, підтримка й розуміння досі допомагають йому, а частина його серця назавжди належить старшим діткам.

З дружиною Маргаритою

 

“Я відчуваю величезну відповідальність перед своїми дітьми і намагаюсь зробити так, щоб їм було легше в майбутньому, – ділиться чоловік. – Коли у тебе чотири сина, в тебе має бути місце, де б ти міг творити, кувати, забивати цвяхи сам і долучати їх до цього, перш за все, своїм прикладом. Для того, щоб передати дітям свої вміння, всьому цьому я маю навчитись сам. Адже тільки особистий приклад найкраще виховує, повчання не працюють”.

“Хоч комусь ходити світом потрібно. Світу потрібно…”

Людина, яка звикла кидати виклики проблемам й жити, окрім своїх інтересів, ще й інтересами інших, будь-де не всидить на місці. Тому паралельно з відбудовою родинного гнізда Григорій Вагапов опікується й добробутом рідного селища. Намагається будь-яким чином допомагати селищному голові Катеринополя Івану Гегедошу. Чоловіки знайомі з раннього дитинства, але кажуть, зараз, у дорослому віці теж мають багато спільного.

“Будь-яка справа – це гра. Тільки в дитинстві ми гралися у м’яч з метою забити гол, а тепер мета нашої гри – поліпшення життя у рідному селищі заради людей, які живуть з нами поруч, яких ми любимо”, – розмірковує Григорій.

Понад місяць тому музикант, заручившись підтримкою селищного голови та кількох земляків, вирушив у велопробіг селами Катеринопільщини на підтримку децентралізації. 200 кілометрів за три дні, спілкування з селянами, висновки і нові плани.

“Виявляється, люди нічого не знають про об’єднання в громаду, з населенням не ведеться робота з інформування, – розповідає чоловік. – Але чомусь районна адміністрація намагалась вирішити все кулуарно. Проте результатів з цієї кулуарності ніяких. Ми ж сіли на велосипеди й намагались привернути у вагу до цієї теми”.

Музикант каже, краса Катеринопільщини його вразила:

“А ми зовсім не знали рідного краю. Ще й їхали в такий період: жовті поля, блакитне небо – от вона, Україна, справжня і чиста! От де народжуються пісні! Але ж скільки покинутих хат по району – це така болісна картина: при тому розквіті природи і ресурсів, зовсім немає людей. Про це треба говорити, співати. Якщо це допоможе моєму краю”.

Зараз Григорій Вагапов багато їздить Україною, виступає з концертами, аби привернути увагу до своєї малої батьківщини, знайти будь-які можливості для економічного розвитку Катеринополя. Вже за тиждень, 18 серпня, селище святкуватиме своє 450-річчя. Музикант готує йому подарунок до дня народження. І мова йде не лише про пісню-присвяту. Хоче подарувати землякам справжнє свято, у соцмережах запрошує колег-музикантів, як відомих, так і тих, хто тільки починає свій творчий шлях, долучитись до створення цього свята.

“Адже патріотизм – це вийти й прибрати в себе на вулиці, це навести лад в своєму домі й у своєму житті, в своєму селищі, в своїй області, в своїй країні, – переконаний Григорій Вагапов. – Це важко, але треба ставати й робити! Від сидіння на диванах і пустих слів нічого в країні не зміниться”.

Як повідомляв сайт vikka.ua, вільний митець з Черкас “народжує” витинанки за покликом серця.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Платформу під Черкасами хочуть перейменувати на честь острова, де загинули люди

Залізничну платформу, що розташована на дамбі біля Черкас, хочуть перейменувати. Тож замість нинішньої назви 884 км вона може називатися...

Колишньому голові села на Черкащині просять присвоїти звання Героя

Нині триває збір підписів під петицією про присвоєння звання Героя України Степану Педченку. Свого часу він був головою села...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x