НовиниЧеркащинаДопомога від ЄС: черкащан закликають до розумних енергозберігаючих заходів

Допомога від ЄС: черкащан закликають до розумних енергозберігаючих заходів

-

- Advertisment -

Енергоефективність є ахілесовою п'ятою української економіки і одним із головних пріоритетів у відносинами між Україною та Євросоюзом. Наразі Україна готується до підписання Угоди з ЄС щодо фінансування Фонду енергоефективності. Фонд надаватиме кошти для реалізації проектів термомодернізації житлового сектору, впровадження ефективних систем моніторингу та управління, встановлення ефективних опалювальних та охолоджувальних систем та обладнання, а також заміну наявних систем та обладнання на більш ефективне. За прогнозами Уряду, за 3-5 років роботи Фонду енергоефективності щорічна економія газу повинна становити не менше 1,5 млрд кубометрів. Україна отримає безповоротну донорську допомогу від ЄС у 50 млн євро на фінансування заходів енергоефективності цього року, а також має можливість додатково залучити ще 50 млн євро на фінансування заходів у 2019 році.

Взаємодія з ЄС іде так само на різних рівнях: від підтримки ним ключових реформ та створення Фонду енергоефективності – до заохочення до енергоощадності пересічних людей.

Починаючи з 2014 року у Черкаській області на 38% зменшилось споживання природного газу бюджетною та соціальною сферами. За останні два роки у регіоні прокредитували енергозаощаджувальні заходи на 140 млн грн. Для того, щоб полегшити фінансове навантаження на гаманці черкащан, до 2020 року в області будуть компенсуватися відсотки за кредити на енергозберігаючі матеріали та обладнання. Зважаючи на активність громад, в обласній державній адміністрації зазначають, що цих сум області поки що вистачає. Подробиці дізнавався сайт vikka.ua.

В області створено 846 ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків). Майже всі вони з’явилися за останні роки. Левова частка, а саме 310 таких об’єднань, значаться у Черкасах. Щодо інших міст та районів області – там впровадження енергозаощаджувальних заходів повністю залежать від ініціативності керівництва, серед якого пасіонаріїв енергозаощадження небагато.

Загальна кількість будинків Черкащини, де створено ОСББ, – 901. При цьому лише у двох містах (Черкасах та Смілі) діють програми підтримки ОСББ, відповідно до яких виділяються кошти на капітальні ремонти будівель та енергозаощаджувальні заходи.

"Теплі кредити"

За словами чиновників Черкаської ОДА, до 2020 року в області продовжать компенсувати відсотки за кредити на енергозберігаючі матеріали та обладнання. Так, до 2020 року продовжена дія "Програми підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоносіїв Черкаської області на 2011-2015 роки". Ця Програма працювала у межах "Державної цільової економічної програми енергоефективності на 2010–2015 роки". Свого часу її продовжили на 2016 рік, в частині стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів шляхом компенсації відсотків за "теплими кредитами".

"На погашення "теплих кредитів" для населення та ОСББ з обласного бюджету у 2017 році виділили 400 тис. грн, на 2018 рік виділено таку ж суму. Крім того, виділяються кошти з місцевих бюджетів: у 2016 році – 1,4 млн грн, у 2017 році – 1,5 млн грн.", – повідомила начальник відділу енергетики, енергозбереження та експлуатації житлово-комунального господарства Черкаської ОДА Ганна Банделюк.

За останні два роки на здійснення енергоефективних заходів та заміни газових котлів у Черкаській області виділено кредитів на суму 140 млн грн. Для порівняння, лише на зовнішнє утеплення однієї 10-поверхівки витрачається приблизно 1 млн грн.

"В області уповноваженими банками за січень-грудень 2016 року приватним особам, об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельним кооперативам видано 3695 кредитів на загальну суму 62,25 млн грн, у 2017 році – вже 3303 кредитів на загальну суму 80,52 млн грн", – зазначає начальник відділу.

Альтернативні види палива дозволили значно знизити залежність від газу

За її словами, у межах районних та міських програм енергоефективності проведено ряд заходів, а саме: заміна вікон та дверей, утеплення стін, покрівель та підвалів, заміна системи теплопостачання та котельного обладнання на ефективніше або альтернативне до газового.

І це дало свої результати. Так, споживання в області природного газу бюджетною та соціальною сферами зменшилось з 2014 року на 38%, населенням – на 11,1%, теплопостачальними підприємствами – на 42,2%.

all-for-teplo.ru

Крім того, на Черкащині збільшити використання та виробництво альтернативних видів палива, енергії. Виробництво електроенергії з альтернативних джерел енергії та палива з 2015 року зросло майже на 30% (з 44,7 млн кВт год до 58,1 млн кВт год). В області використовується таке альтернативне паливо, як дрова, щепа, тріска, пелети деревні, пелети з відходів сільського господарства, деревні брикети, біогаз. При цьому дрова, щепа, тріска, пелети деревні, пелети з відходів сільського господарства, деревні брикети використовують на котельнях підприємства надавачів послуг з теплопостачання бюджетній та соціальній сферам і населенню. Біогаз йде на виробництво електроенергії.

iinterior.kz

З житловим фондом не все так просто

"Кожен район приймає свою власну програму по підтримці енергозберігаючих заходів – погашенню "теплих кредитів". У всіх районах індивідуальний підхід: десь власникам відшкодовують 50% витрат, десь 30%. Райони надають нам матеріали про те, скільки вони надали компенсації. Від цього залежить, скільки вони отримають від області. До того ж вони можуть розраховувати на додаткові кошти при потребі", – пояснює Ганна Банделюк.

За її словами, фінансова підтримка енергозберігаючих заходів для житлового фонду районів спрямовується як з обласного бюджету, так і з державних фондів.

При цьому не всі в області розділяють думку, що за ажіотажем навколо масового утеплення та енергозберігаючими заходами можна прогледіти життєво важливі та нагальні питання.

Так, керівник ГО "Інститут стратегічних досліджень" Сергій Пасічник зазначає, що ситуація з житловим фондом Черкаської області мало чим відрізняється від загальноукраїнської картини. Більшість споруд – спадок від радянських часів.

"Нові житлові багатоквартирні будинки з’являються здебільшого в обласному центрі. Тут за останні роки ми спостерігаємо, що після тривалого спаду ситуація покращується. Помічаємо, що більш швидкими темпами йде забудова. В області, якщо будівництво і ведеться, – це переважно приватні забудови або комерційні об’єкти", – каже він.

Експерт зауважує, що наразі надважливим питанням для Черкас та області є заміна застарілих комунікацій.

"Події цієї зими у Черкасах (через аварії електромережі на КП "Черкасиводоканал" майже все місто 19-20 січня залишилося без води або мало перебої з водопостачанням, – ред.) показали, що на рівні з проблемами житлового фонду актуальним є оновлення комунікацій. Якщо житло буде відрізано від водопостачання та електроенергії, то гріш ціна такому житлу", – звертає увагу Сергій Пасічник.

Серед найбільш масштабних енергозберігаючих заходів, що впроваджуються в Черкаській області, експерт відзначив суттєві кроки по зменшенню використання газу для опалення комунальних закладів. По-перше, це значно дешевше, по-друге, зменшує енергетичну залежність від Росії.

"Певні зрушення у Черкасах відбулися ще до війни на Сході при колишньому міському голові Сергієві Одаричу. Тоді у котельнях Черкас були масові заміни котлів на твердопаливні замість газових. Тому паніка 2014 року на тему "чи вистачить Україні газу на опалення" Черкас не торкнулася. Наразі ж заміна котлів вже масово рекламується, кредитується з боку державних банків. По області йде спрямована політика на їх заміну у школах, садочках, лікарнях", – зазначає керівник ГО.

Він каже, що на місцевих рівнях не вистачає системності у підході до енергозберігаючих заходів та взагалі розуміння, за якими принципами вони мають відбуватися.

"Власники квартир досі утеплюють будинки смугами (поодинокі квартири). Тоді в їх квартирі стає тепліше, але енерговитрати по будинку в цілому не зменшуються", – пояснює Сергій Пасічник.

Фонд енергоефективності: нові стандарти і можливості

На Черкащині абсорбація європейського досвіду та просування реформ у галузі енергетики поки що тримається переважно на ініціативі центральних органів влади.

"Наразі чекаємо від районів пропозицій та інформації про те, що вони беруть кредити. Поки що будемо працювати з "теплими кредитами" у тому ж режимі, як і торік. Коштів, що ми закладали у минулі роки, було достатньо", – пояснює Ганни Банделюк.

26 січня поточного року вийшла офіційна публікація постанови уряду №1099 "Про утворення державної установи "Фонд енергоефективності". Рішення було підтримано на засіданні Уряду ще 20.12.2017 року. Кабінет Міністрів 20 грудня створив державну установу "Фонд енергоефективності". Статутний капітал фонду становитиме 100 млн грн. Фонд фінансуватиме проекти з термомодернізації та значної реконструкції будівель, упровадження ефективних систем моніторингу та управління з установлення високоефективних опалювальних і охолоджувальних систем та устаткування, а також із заміни наявних систем.

Фонд енергоефективності повинен стати відмінним інструментом для підтримки  ініціатив, спрямованих на підвищення рівня енергетичної ефективності будівель та енергозбереження. Домовласник самостійно обиратиме "пакет", аби зекономити від 20% до 60% коштів на сплаті за опалення та гаряче водопостачання і отримати від Фонду допомогу в розмірі 20—50% загальної вартості проекту. Якщо "Теплі кредити" працюють на умовах саме кредитування, Фонд енергоефективності – дозволяє залучати кошти без отримання кредиту. Але спочатку буде проведений комплексний енергоаудит будівлі, він буде обов’язковим. Це діагноз, який професійний енергоаудитор може ставити в рамках необхідності проведення енергоефективних заходів. Також додатково будівлі видаватиметься енергетичний сертифікат. 

Ця публікація була підготовлена в межах проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ТРК "ВІККА" і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські патрульні затримали водія, який зливав невідому речовину в лісову зону

Патрульні виявили та затримали автомобіль, водій якого зливав невідому речовину з неприємним різким запахом в лісову зону без дозволу....

Що задекларував народний депутат, обраний від Золотоноші

Народний депутат України Віталій Войцехівський, обраний від Золотоніського округа, задекларував заробітну плату і заощадження. Про це йдеться в його...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x