НовиниЧеркащинаОсінній "сюрприз": у Черкасах хочуть збільшити тарифи на тепло

Осінній "сюрприз": у Черкасах хочуть збільшити тарифи на тепло

-

- Advertisment -

Цього сезону тепло може обійтися черкасцям дорожче, ніж торік. Двічі ТЕЦ та "Черкаситеплокомуненерго" на відкритих слуханнях обговорювали нові тарифи на теплову енергію. Тепер Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) має їх затвердити. Якщо дасть добро, то тарифи на тепло для споживачів Черкаської ТЕЦ стануть вищими на майже дев’ять відсотків, а для споживачів Теплокомуненерго – на понад чотири відсотки.

У "Черкаситеплокомуненерго" та Черкаській ТЕЦ таке коригування тарифу пояснюють збільшенням офіційного прожиткового мінімуму (у зв’язку з чим було збільшено зарплату працівникам), підвищенням вартості покупної енергії, зростанням ціни на природний газ, а також подорожчанням холодної води, яка використовується як теплоносій.

"Нинішній тариф 1271,09 грн/Гкал, а запропонований – 1327,16 грн/Гкал. Вартість квадратного метра була 30,39, а має стати – 31,73 гривень. Вона теж зросла на 4,4%. Раніше вартість квадратного метра була актуальною, тому що на будинках не були встановлені лічильники. На сьогодні наше підприємство встановило лічильники на 99% будинків, залишилося ще 30 будинків. Тобто актуальною є кількість використаних гігакалорій за місяць. У такому випадку містяни можуть самі коригувати свої витрати. Завдяки лічильнику кожен може обирати температуру, чи це, до прикладу, 18 градусів, чи 22 градуси і платити за спожиту теплову енергію", – зауважує заступник директора з економічних питань КПТМ "Черкаситеплокомуненерго" Алла Гуц.

Як зазначає заступник директора ТЕЦ з економіки та фінансів Олексій Біда, нинішній тариф для населення 1086,84 грн/Гкал у разі затвердження може зрости до 1183,98 грн/Гкал, тобто на 8,9%. Вартість опалення квадратного метра наразі складає 26,07 грн, а зросте до 28,46 грн. Попри підвищення вартості опалення, тут переконують, що тариф у Черкасах – найнижчий в Україні.

"Основну кількість лічильників встановимо до початку опалювального сезону, а до кінця року – і всі лічильники на будинках, де немає технічних проблем. На нашому балансі є будинки, де потрібно робити реконструкцію системи теплопостачання внутрішньобудинкових мереж, але згідно із роз’ясненням НКРЕКП, ми не маємо права здійснювати ці роботи. Це повинна робити місцева влада", – зазначає Олексій Біда.

Як повідомила Алла Гуц, їхнє підприємство вже отримало виклик до НКРЕКП на 5 жовтня. Тож уже у четвер стане відома доля тарифів.

"Якщо все буде нормально, відкориговані тарифи будуть затверджені регулятором. Потім вони мають пройти низку юридичних процедур, зокрема, реєстрацію в Міністерстві юстиції", – пояснює заступник директора з економічних питань КПТМ "Черкаситеплокомуненерго".

Додамо, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі прогнозує зростання тарифів на комунальні послуги в Україні у 2018 році до 20%. Крім того, зростання тарифів може продовжитися у 2019 і 2020 роках. Про це йдеться в консенсус-прогнозі за вересень 2017 року, опублікованому на сайті відомства.

Як повідомляв сайт vikka.ua, журналісти з експертом проінспектували черкаські будинки на енергоощадність.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У селі на Черкащині згоріла хата. Причина – порушення правил безпеки

15 червня до Служби порятунку надійшло повідомлення про те, що у селі Малий Ржавець Степанецької територіальної громади виникла пожежа...

Директори черкаських шкіл зняли кліп для випускників

Директори черкаських закладів загальної середньої освіти привітали випускників зі святом та записали відеосюрприз. Про це пишуть на сторінці Департаменту...

Цікаве:

Як знайти роботу в Черкасах без досвіду: покроковий гайд

Пошук першої роботи може бути викликом, особливо якщо ви...

Черкаські мистецькі школи оголошують набір учнів: як туди потрапити?

Мистецькі школи Черкас запрошують на навчання дітей віком від...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x