НовиниЧеркащинаРинок є, контролю – немає: черкаське молоко хочуть підтягнути...

Ринок є, контролю – немає: черкаське молоко хочуть підтягнути до європейських стандартів

-

- Advertisment -

Масове вирізання корів та зміна цінників на молочні товари у бік підвищення вартості. Такими невтішними прогнозами ще вчора ділилися експерти ринку продовольчих товарів. З 1 січня 2018 року на полицях українських магазинів мали залишитися три сорти молока: екстра-класу, вищого і першого. Згідно з договором про асоціацію з Євросоюзом, молокозаводам мали заборонити брати на переробку домашнє молоко. Особливо гостро заборона вдарила б по Черкащині, де близько 45 тисяч домогосподарств утримують велику рогату худобу. Безжальні для селян зміни вдалося притримати. Подробиці дізнавався сайт vikka.ua.

Наразі заборону брати на переробку домашнє молоко відтермінували до 1 липня 2018 року. За цей час домогосподарства мають реформуватися та підтягнутися до нових стандартів.

Черкащина одна з лідерів по виробництву молока в Україні. По області налічується 88,4 тисячі корів, з них – 42 тисячі утримуються у домогосподарствах. При цьому, за даними Держстату, цьогоріч поголів'я корів у Черкаській області станом на 1 грудня зменшилось найбільше по Україні – на 6%, у порівнянні з минулорічним періодом.

babyzzz.ru

Наразі європейські норми нагадують селянам дамоклів меч, який тимчасово відсунули від них на безпечну відстань. Черкаські домогосподарства, що продають коров’яче молоко ненадовго можуть зітхнути з полегшенням. Та аби Україна не потрапила у молочну пастку, домашнім фермам, що тримають корів, запропонують підтягуватися до стандартів.

"Цю норму перенесено на 1 липня 2018 року. Ми повинні виконати прописані в Угоді про асоціацію положення, що стосуються молочної сировини. Серед них і санітарно-гігієнічні норми. Сьогодні є певні стандарти, молоко у домогосподарствах їм не відповідає", – повідомив начальник управління агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації Ігор Колодка.

goferma.ru

Він підкреслив, що молоко від населення йде другим сортом і не має високої ціни. Його закуповують по 5,2-5,5 гривень за літр. При тому, що великі господарства при базовій жирності продають молоко по 10 гривень за літр.

gup-veles.ru

"Ми вивчаємо можливості сімейних ферм, де тримають 3 і більше корів: як можна їм допомогти із забезпеченням додатковим обладнанням. Спілкуємося з новоствореними громадами щодо створення кооперацій з лабораторією при залученні молокопереробних підприємств. Є державна концепція по розвитку сімейних ферм, щоб домоволодіння могли виробляти якісне молоко", – пояснив Ігор Колодка.

Генеральний директор і засновник Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко у свою чергу припускає, що відтермінування зазначеної заборони буде подовжене на 5-7 років. Адже в Україні наразі й так дефіцит молока. А імпортувати сировину з інших країн, наприклад, Литви та Польщі, до нашої країни неможливо.

"Україна взяла на себе багато зобов’язань, але не всі з них може виконати", – пояснив він ситуацію із забороною купівлі молока у домогосподарствах.

За його словами, на вітчизняному ринку молочних продуктів частка молока з домогосподарств складає від 25 до 50%.

Експерт зазначив, що якість молока – лише частина комплексної проблеми. Адже наразі в Україні гостро стоїть питання з контролем молочної продукції.

"У нас є ринок, але немає контролю. Держспоживслужба не має бюджету на контролюючі заходи. Наразі установа нерівномірно отримує кошти. Якби вони надходили рівномірно, то дії установи були б більш плановими", – розповів Олексій Дорошенко.

Експерт повідомив, що сьогодні ніщо не віщує про збільшення цін на молочні продукти у Черкаській області.

"Черкащина завжди була у середній ціновій категорії, тож там не слід очікувати цінових шоків", – повідомив він.

Наразі ж і без введення європейських стандартів в Україні спостерігається незначне зменшення об’ємів виробництва молока домашніми господарствами. Про це повідомила у одному зі своїх виступів заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкасці розповіли про свій безвізовий досвід.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

На Черкащині шахрай видурив у людей понад 170 тисяч гривень і втік за кордон

До суду скерували обвинувальний акт проти чоловіка, який разом із поплічниками шахрайським шляхом заволодів коштами громадян на суму понад...

Керівник “Черкасиводоканал” отримує більше, ніж мер Києва

Заробітна плата керівника комунального підприємства «Черкасиводоканал» Івана Сухарькова більша, ніж, скажімо, дохід мера Києва Віталія Кличка. Торік Сухарьков заробив...

Цікаве:

Як знайти роботу в Черкасах без досвіду: покроковий гайд

Пошук першої роботи може бути викликом, особливо якщо ви...

Черкаські мистецькі школи оголошують набір учнів: як туди потрапити?

Мистецькі школи Черкас запрошують на навчання дітей віком від...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x